In Nieuws

Het is het weer mogelijk om een rondje over de singel van Utrecht te varen! Wij zijn vanaf maart 2012 bezig geweest met diverse werkzaamheden om de komst van de singel mogelijk te maken.  Vandaag was de grote opening.

Wat is er gedaan?

In totaal is tussen de stadskamer en Karel V in 12 weken tijd 34.000m3 zand uitgegraven, dit zijn 1478 vrachtwagens vol, en afgevoerd waardoor het grondwater weer z’n gang kan gaan. Het zand is naar Leidsche Rijn gebracht waar het een bestemming krijgt voor onder andere een geluidswand. Zo hebben wij ervoor gezorgd dat het zand in Utrecht blijft.

Een deel van het grondwerk is uitgevoerd met een speciale ‘mijnbouw kraan’. Deze kraan was nodig om onder de stadskamer van Hoog Catharijne door te graven.

De oude spuikoker is deels hergebruikt tussen het Willemsplantsoen en de Marga Klompébrug, ongeveer 150 m3 daarvan heeft een nieuwe functie gekregen als bergbassin. Deze zorgt ervoor dat bij heftige regenval het water wordt opgevangen voordat het via het riool wordt afgevoerd. Dit bassin bevindt zich onder het kunstwerk in het Willemsplantsoen.

Het Willemsplantsoen is opnieuw ingericht. Het park met voetpaden is aangelegd, hierdoor kunnen de inwoners van Utrecht genieten van het groen en een rondje singel lopen. De historische bomenrij tegenover de inktpot is uitgebreid met bomen uit het Willemsplantsoen welke bij de sloop van de Catharijnebak verzet moest worden. In plaats van dat deze gekapt werd zijn ze door de grootste bomenverzet-machine van Europa verplaatst en hebben een mooie plek in de historische bomenrij gekregen.

Onder de weg bevindt zich een hele wereld van kabels, leidingen, riolering, zandpakket en puinfundering. Dit zorgt ervoor dat degene die niet met een bootje varen toch op een veilige manier de stad kunnen bereiken.

Risico’s

Water terugbrengen in een historische stad zorgt voor een hoop risico’s. Om deze risico’s zoveel mogelijk af te vangen is er veel vooroverleg geweest. Ieder dag werd de planning doorgenomen om de deadline van 12 september te halen en dat is gelukt!

Projectleider Johan Al is trots dat hij hieraan mee heeft mogen werken: “Dit is een project wat je niet veel mee maakt en over tientallen jaren nog steeds in deze vorm aanwezig is. Dit is iets wat je je kleinkinderen nog kan laten zien en waar Utrecht jarenlang plezier van gaat hebben. Daarnaast ben ik echt trots op de collega’s die iedere dag door weer en wind de werkzaamheden uitvoeren en de echte vakmannen zijn. Van sloop tot gracht is heel veel aandacht en energie gestoken in werkwijze om overlast voor omgeving te voorkomen en dat is gelukt. De omgeving kan nu weer genieten van een prachtige gracht voor de deur, in plaats van een 6-baans weg. ”

Is het klaar?

De ontwikkeling van het stationsgebied gaat verder. De herinrichting van de Catharijnesingel gaat door. Wie dat gaat doen is nog niet bekend. De plannen worden gemaakt om het droge (de weg) net zo mooi te maken als het natte (het water).

Wil je meer zien over de opening van de singel?

www.emmertjeutrecht.nl

www.cu2030.nl/singel